Køn

Hvem man er som dreng og pige, handler om mange ting: Mange tror, at køn kun handler om, hvordan kroppen ser ud og hvilke kønsorganer, man har. Men det handler også om, hvordan man føler sig, og om hvordan man viser andre, hvem man er - for eksempel med sit tøj, sin frisure og sin musiksmag.

Hvor man vokser op og sammen med hvem har også en betydning. Der kan nemlig godt være forskellige forventninger til, hvordan man skal være som dreng og pige alt efter hvilken familie, man har, eller hvilket samfund, man bor i.

Kønsroller ændrer sig

For 50 år siden var der stor forskel på, hvordan piger og drenge skulle opføre sig, hvilket tøj de kunne have på og hvad de kunne komme til at arbejde med som voksne. Man siger, at der var nogle faste "kønsroller", som man helst skulle følge.

I dag kan både piger og drenge have lange bukser på i skole, de kan have deres egne meninger og de kan have de samme drømme om fremtiden. Man er meget mere fri til at bestemme selv, hvordan man vil være som menneske - uanset om man er dreng eller pige.

En rigtig dreng og en rigtig pige

Kønsrollerne har altså ændret sig, men det betyder ikke, at de er forsvundet. Man kan stadig godt tænke, at man skal være på en bestemt måde, for at være en "rigtig" pige eller en "rigtig" dreng.

Selv om mange piger i Danmark for eksempel går til fodbold, er der alligevel mange, der synes, at fodbold er mere for drenge. Og selv om mange drenge kan synes, at det er sjovt at gå til ridning eller dans, er der alligevel flest piger, der gør det.

Det er ikke altid lige nemt at gøre noget andet end det, der forventes af én som dreng eller pige. Det kan for eksempel være nemmere for drenge at være vilde og larmende - end det kan være for piger. Og det kan være nemmere for piger at lege stille og synes, at matematikken er svær - end det kan være for drenge.

Men der findes masser af piger, der larmer. Og der findes masser af drenge, der har svært ved matematik. Det kan være meget godt at huske på, hvis andre siger, at man er en "tøsedreng" eller en "drengepige".

Vær dig selv - og respekter andre!

Alle har ret til at være sig selv - og derfor er det rigtig vigtigt, at man ikke bliver presset til at være dreng eller pige på en bestemt måde. Det er nemlig ikke særlig rart, hvis man føler man skal være eller gøre noget andet, end det man har lyst til.

Derfor skal man også tænke over, hvordan man behandler andre og sørge for at respektere hinanden, som man er. Hvis der er plads til at være drenge og piger på mange forskellige måder, så er der nemlig flere muligheder for alle - også én selv.