Puberteten

Puberteten er den tid, hvor man udvikler sig fra at være et barn til at blive et ungt menneske. Ens krop begynder at ligne en voksenkrop med hår og mandlige og kvindelige former. Pigerne får også menstruation, og drengene begynder at lave sæd. Det er forandringer, der betyder, at kroppen er klar til at kunne lave børn.

Ændringerne med kroppen sker langsomt over nogle år, og de sker på forskellige tidspunkter alt efter, hvem man er. For nogle begynder puberteten, når de er 10 år, og for andre begynder den, når de er 13 år eller ældre. Der er ikke rigtig nogen fast opskrift på puberteten, fordi alle mennesker er forskellige.

Er jeg mon ligesom de andre?

For nogle kan puberteten føles som en usikker tid, fordi man måske helst vil ligne alle de andre. Selv om man godt selv ved, at alle ikke vokser på helt samme måde, ville man måske nogle gange ønske, at det var sådan.

Nogle gange er det fedt at være anderledes, og andre gange er det ikke så rart. For eksempel hvis man er den første, der får bryster. Eller hvis man er den først, hvor stemmen går i overgang. Eller hvis man er én af de sidste, som det sker for.

Derfor kan det være rart at vide, at man ikke er den eneste, der går rundt og føler sig usikker og forvirret. Det er der faktisk mange, der gør.

Hvem er jeg - nu?

På den ene side kan puberteten være noget, man længes imod, fordi det betyder, at man kommer til at føle sig mere voksen. På den anden side kan det også være en besværlig tid, hvor man både skal vænne sig til en ny krop og nye følelser. Og andre omkring én skal også vænne sig til, at man forandrer sig - både ens venner, familie og lærere.